Diskusprolaps øvelser – Gode råd til at få det bedre

Diskusprolaps øvelser – Gigtforeningen giver dig gode råd til, hvad du selv gøre

Har du en diskusprolaps? Så holder du måske helst ryggen i ro. Men faktisk kan du få det bedre af at træne dine muskler stærke, så de kan støtte det smertefulde væv.

De fleste af os har oplevet at have ondt i ryggen. Faktisk er det en af de mest almindelige former for smerter, som vi danskere døjer med.

Træning kan lindre smerter

Det kan være fristende at lægge sig på sofaen, når du har ondt. Men stærke muskler forebygger mange rygproblemer, og hvis du allerede har fået ondt i ryggen, kan et målrettet træningsprogram udarbejdet sammen med en fysioterapeut med stor sandsynlighed hjælpe dig til at få det bedre. For når dine muskler er stærke, støtter de op om det smertefulde væv, og det betyder færre smerter.

Moderat aktivitet kan være effektivt, hvis du har en diskusprolaps, men undgå at dyrke overdrevet belastende aktivitet. Hvis du har meget stillesiddende arbejde, er det en rigtig god idé at afveksle dine stillinger mest muligt ved at bruge hæve/sænkebordet flittigt.

Smidighed og udstrækningsøvelser øger din bevægelighed og giver velvære, hvis du ikke får bevæget dig så meget.

Diskusprolaps øvelser til lænd og nakke

Det kan være en god idé at konsultere en fysioterapeut og få hjælp til at sammensætte diskusprolaps øvelser til netop din situation. Det kan blandt andet være forskellige udstræksbevægelser eller muskelopbyggende rygøvelser, som styrker led, sener og muskler omkring din diskusprolaps.

Gode og dårlige smerter

Du må gerne dyrke motion, så længe dine smerter er acceptable. Undgå aktiviteter, der giver tiltagende, udstrålende smerter – almindelig træningsømhed er til gengæld helt naturlig og ikke farlig.

Diskusprolaps helingstid

Størstedelen af alle diskusprolapser går i sig selv efter 3-6 måneder. Herefter skal selve disken hele fuldstændigt, hvilket kan tage yderligere nogle måneder. Prognosen er dog god for, at du kan vende tilbage til dine gamle aktiviteter igen.

I sjældne tilfælde er en operation nødvendig. I langt de fleste tilfælde kan en diskusprolaps dog gå i sig selv ved korrekt aflastning og evt. med faglig hjælp til øvelser, der giver øget blodtilførsel og ryg-mobilitet samt en forsigtig genoptræning.

Tips til din træning

Hvis du skal have en god og varig effekt af din træning, kræver det, at du er vedholdende. Du kan f.eks. træne i et træningscenter. Hvis det er for hårdt for dig, er træning i et varmtvandsbassin en anden mulighed. Gåture, cykling og svømning er også gode måder at holde sig aktiv på. Tal med en professionel behandler – f.eks. en fysioterapeut eller en kiropraktor – før du går i gang.

Vægttab kan hjælpe

Hvis du vejer for meget, kan et vægttab lette belastningen på din ryg og dermed lindre smerterne.

Læs mere om diskusprolaps

Senest opdateret 16.06.2023