Kost og artrose (slidgigt) – sådan kan du spise

Selvom det i nogle tilfælde kan være nødvendigt med medicin eller operation, så er hjørnestenen i behandling af slidgigt din levevis. Med træning kan du lindre dine smerter og styrke bevægeligheden, men kosten spiller også ind. For vejer du for meget, kan vægttab hjælpe.

Vægttab

Hvis du vejer for meget, kan selv et mindre vægttab være nok til at mindske dine smerter og forbedre din bevægelighed. Den sammenhæng er godt dokumenteret gennem forskning på mennesker med slidgigt i knæleddet, men et vægttab kan også have positiv betydning, hvis du har slidgigt andre steder i kroppen. 

Overvægt er en af de vigtigste risikofaktorer for udvikling og forværring af slidgigt i knæ og hofter, som er vægtbærende led. Og selvom vores hænder ikke er vægtbærende, er det også dokumenteret, at slidgigt forekommer hyppigere blandt mennesker med et højt BMI. Den sammenhæng er også set hos mennesker med slidgigt i skuldrene.

Taber du dig, lettes belastningen på dine led. Derudover er der stigende dokumentation for, at aktive stoffer fra fedtvævet har betydning for både udvikling og forværring af slidgigt.

Det bedste resultat af et vægttab opnår du ved at kombinere sund, kalorielet kost med træning, der styrker dine led. Taber du dig uden at træne, vil det kunne føre til tab af muskelmasse og dermed muskelsvaghed - særligt hos ældre.

Læs mere om vægt og gigt

Kost

De officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen er et godt udgangspunkt – også når du har slidgigt. De sikrer, at du får alle de nødvendige næringsstoffer og hjælper dig til at holde en sund vægt.

Der er ikke beviser for, at en særlig kost, hvor bestemte madvarer f.eks. helt udelukkes, er nyttig for mennesker med slidgigt. Den begrænsede forskning, der er lavet på sammenhængen mellem kost og slidgigt, peger dog i retning af, at en kost med meget kød, forarbejdet kød og mange sukkerholdige mad- og drikkevarer forværrer slidgigt.

På samme tid mindsker en kost med masser af frugt, grøntsager, bælgfrugter, fisk og fuldkorn symptomerne og forværringen af sygdommen. Disse fund svarer faktisk til anbefalingerne i de officielle kostråd.

Senest opdateret 11.04.2022